Az adatokhoz Trendvonal választása

Logaritmikus trendvonal

Létrehozva: Szó lesz arról, hogy a lineáris grafikonok használatával miért, hogyan vonunk le téves következtetéseket, hogyan vezethet félre a lineáris grafikon.

Az adatokhoz Trendvonal választása

Arról is beszélünk, hogy milyen esetben nem érdemes lineáris grafikont használni, és bár a logaritmikus grafikon minden esetben jobb választásnak tűnik, azt is elmondom, hogy ennek ellenére miért ne használjuk minden esetben. A weboldalnak, tanfolyamainknak köszönhetően nagyon sok befektető, tőzsdei kereskedő gondolatmenetét, piacról alkotott véleményét, logikáját figyelhettem meg. Gyakori, hogy a befektetők, kereskedők hasonló hibákat követnek el, mely egész egyszerűen az emberi agy működésével, a gondolkodásmóddal magyarázható, azaz azok az ösztönök, megérzések, melyek az logaritmikus trendvonal segítették a múltban a fenyegetések elhárításában, a pénzügyek területen azt eredményezik, hogy rossz döntéseket hozunk.

Számos ilyen tőzsdepszichológiai hibát megbeszéltünk már, itt logaritmikus trendvonal egy útmutatótde szó volt a FOMO-róla start date biasról és egyéb hibákról is.

Most a fentiekhez hasonló problémáról számolok be, mely tulajdonképpen abból fakad, hogy a tőzsdei kereskedők, befektetők megvizsgálják a múltat, és abból különböző következtetéseket vonnak le, de az adatokat egy torz szemüvegen keresztül nézik, így a következtetések is tévesek lesznek.

Ez a torz szemüveg pedig a lineáris grafikon, és hogy megértsd a probléma lényegét, logaritmikus trendvonal meg, hogy épül fel egy lineáris és egy logaritmikus grafikon. Hogyan rajzoljuk a lineáris grafikonokat?

A legtöbb tőzsdei grafikon általában úgy épül fel, hogy az Y tengelyen látjuk a termék árát, és az X tengelyen az eltelt idő kerül feltüntetésre, azaz az idő függvényében jelenik meg előttünk egy termék ára. A grafikon skálázhatósága pedig az érték függvényében változik, azaz egyetlen egység a grafikonon ugyanakkora lesz a múltban és a jelenben is.

Példaként logaritmikus trendvonal meg az Apple részvények árfolyamát az alábbi grafikonon. Itt az Y tengelyen az árnövekedés lépésköze egyenlő, esetünkben 20 dollár, azaz ról dollárra, majd így tovább, 20 dolláronként emelkedik az ár.

Fontos, hogy nem a 20 dolláron van a lényeg, hanem azon, hogy a növekedés mértéke értékben kifejezve mindig ugyanakkora.

Ez azt jelenti, hogy egy 20 dolláros emelkedés dolláros árfolyam mellett ban ugyanakkora elmozdulás lesz a grafikonon, mint egy 20 dolláros emelkedés dolláros árfolyam mellett.

090921 - lineáris vagy logaritmikus?

Bár az alábbi képen egy egyszerű vonaldiagramot látunk, de akár japán gyertyák, vagy bar chart formájában is megjeleníthetjük az adatokat, azok is lineáris grafikonok lesznek. Nézzük meg a logaritmikus grafikont is.

logaritmikus trendvonal mt5 trading demo számla megnyitása

Hogyan rajzoljuk a logaritmikus grafikonokat? A logaritmikus grafikon az elmozdulások megjelenítéséhez az árazás változását veszi alapul lineáris az értéketazt fejez ki százalékos formában. Itt tehát a grafikon skáláján az értékek nem állandók.

Diagramok A diagramok a táblázatkezelő programok leglátványosabb szolgáltatása, adatok szemléltetésére szolgál.

Ha megnézed az alábbi grafikon Y tengelyén a feliratokat, akkor most azt látod, hogy az egyes vonalak között nem 20 dolláros lépésköz van, hanem a dollár után dollár következik 7 dollár különbségde dollár után már dollár következik 20 dollár különbség.

Itt tehát az egyes grafikonértékek közötti távolságot az adja meg, hogy mekkora százalékos elmozdulás következett be az előző értékhez képest.

logaritmikus trendvonal mi a bináris opciók témája

Ez alapján még valószínűleg nem lesz világos, hogy miért jobb a logaritmikus grafikon, de nézzük meg a különbségeket is. Mi a különbség a lineáris és logaritmikus grafikonok között? Részvények, különböző befektetési termékek ára hosszútávon jelentősen változhat. Általában a legtöbb befektetési termék árfolyama hosszútávon emelkedik, így maradjunk most ennél a példánál. Ha pedig egy részvény, befektetési termék árfolyama jelentősen emelkedik, akkor a százalékos változások eltorzulnak.

Ugyanakkor a kereskedőket, befektetőket a százalékos változások érdeklik.

Példaként nézd meg az alábbi grafikont, ahol azt láthatod, hogy előtti időszakban az Apple részvények árfolyama 60 dollárról dollárra emelkedett. A képen logaritmikus trendvonal baloldali piros négyzet.

Ugyanez a szituáció megtörtént ban is.

logaritmikus trendvonal stratégiai lehetőségek összefoglalója

Ekkor logaritmikus trendvonal 40 dolláros emelkedés következett be, azaz dollárról dollárra emelkedett az árfolyam. Tőzsdei kereskedőknek, befektetőknek pedig az lenne a fontos, hogy mekkora az árfolyam százalékos elmozdulása, mivel jellemzően nem 1 db részvényt vásárolunk, hanem egy meghatározott összegben, és arra várunk egy meghatározott növekményt.

Ha pedig megnézed az alábbi grafikont, akkor ez pontosan így is van, azaz ban 60 dollárról dollárra emelkedik az árfolyam első piros téglalapmajd ban dollárról dollárra második téglalapés már szemmértékkel is megállapítható, hogy a as ármozgás magassága háromszorosa a as mozgásnak. Hogyan vezet félre a lineáris grafikon? Látható volt a fentiekből, hogy a lineáris grafikon torzít, mert egyetlen egység az értéktengelyen százalékosan nagyobb, vagy kisebb árfolyamváltozást jelöl.

A probléma pedig ezzel az, hogy a legtöbb befektető, tőzsdei kereskedő a múltbeli összefüggésekre alapozva hoz döntéseket, és ha a múltbeli adatokat lineáris grafikon látjuk, akkor nagyon sok minden rejtve marad előttünk, vagy téves következtetéseket vonunk le. Néhány példa. Azt láthatjuk, hogy az elmúlt évben a dotkom lufi és a es gazdasági válságok voltak a legsúlyosabbak, hiszen a csúcsról a grafikon feléig visszaesik az árfolyam mindkét esetben. Óriási nagy válságokat látunk, melyeket a múltbeli visszaesések meg sem közelítenek.

Trendvonal-beállítások az Office-ban

Pedig az igazság az, hogy a múltban ennél sokkal nagyobb válságok is voltak, csak a lineáris grafikonon nem látszik. Itt rögtön feltűnik, hogy a legnagyobb válság az as években volt. Jelen felülértékelése hiba lineáris grafikonnal A lineáris grafikonon a jelenhez közeli változások kiemelődnek, így sokkal könnyebben elkövetjük a jelen felülértékelése hibát. Micsoda emelkedést láthattunk az elmúlt 10 évben. Ha a grafikont a magassága alapján negyedeljük, akkor az árfolyamemelkedés háromnegyede az utóbbi 10 évben következett be, az előző évben alig volt árfolyam-emelkedés.

Minden idők legnagyobb bikapiacát éljük épp, ez egy ívesedés, parabolikus görbe, tipikus buborék.

 • Minden két dimenziós diagramtípushoz hozzáadhatók trendvonalak, kivéve a torta- és az árfolyamdiagramokat.
 • Trend kereskedési tanácsadók
 • logaritmikus trendvonal - fordítás - Magyar-Szerb Szótár
 • Trendvonal-beállítások az Office-ban - Office-támogatás
 • Холод, пронизывающий его до костей, заставлял возвращаться обратно, в город.
 • Alkalmazói ismeretek | Digitális Tankönyvtár
 • Hogyan vezet félre a lineáris grafikon a tőzsdén? Miért jobb a logaritmikus skála?

Ha viszont logaritmikus grafikonon vizsgáljuk az adatokat, akkor kiderül, hogy a múltban sokkal nagyobb árfolyam elmozdulások is voltak az egyes logaritmikus trendvonal alatt, így bár minden idők leghosszabb bikapiacának vagyunk a tanúi, de nem a bináris opciók növekvő világában bikapiac hozam tekintetében, bár ez is megdőlhet hamarosan. Természetesen a fenti problémák nem csak árfolyam esetén léphetnek fel, akár egyes gazdasági adatok esetében például nominális GDP, inflációvagy különböző fundamentális adatok árbevétel, nyereség esetében is torzíthat a lineáris megjelenítés, feltéve ha egyszerre hosszabb időszakot vizsgálunk, és az adatok volatilisek, illetve a jelenhez közel álló adatok volatilisek.

Rövid távú kereskedésben használjuk a logaritmikus grafikont? A fentiek után kézenfekvő lenne, ha a rövid távú kereskedés során is logaritmikus grafikont használnánk, hiszen az árfolyam-változás mértékét sokkal jobban látjuk.

Ha különböző forrásokból utána olvasunk a logaritmikus skála használatának, akkor tapasztaljuk, hogy nagyon sok helyen javasolják logaritmikus trendvonal használatát. Egyes vélemények szerint a trendvonalak, alakzatok felismerése is sokkal egyszerűbb, és pontosabban lehet felismerni a trendeket logaritmikus grafikon segítségével.

Az investopedia szerint a legtöbb technikai elemző és trader logaritmikus grafikont használ, én azonban kétlem ezt. Alig találkoztam az elmúlt 15 logaritmikus trendvonal olyan tőzsdei kereskedővel, aki logaritmikus grafikont használt volna, sőt a technikai elemzésről szóló könyvek, elemzések is szinte kivétel nélkül lineáris grafikont használnak.

Ha viszont a tőzsdei kereskedők többsége lineáris grafikont használ, akkor a rövid távú kereskedés során nekünk is azt célszerű használni, hiszen beszéltünk már arról, hogy a technikai elemzés eszközeinek nagy része az önbeteljesítő jóslat hatása miatt működhet. Például egy trendvonal törését követően azért esik meredeken egy részvény ára, mert sok befektető felismerte, figyelte a trendvonalat, és eladási pozícióba lépett.

Egyes kereskedők itt stoppolódtak ki, mások itt nyitottak short pozíciót. Ha viszont mi a logaritmikus grafikonon máshova rajzoljuk fel a trendvonalat, akkor ott semmi nem fog történni, mert azt a kereskedők többsége nem figyeli.

Tehát minden olyan elemzési eszköz, mely ferde vonalakat is használ trendvonalak, háromszögek, ékek eltérő jelzést adhat logaritmikus grafikonon a logaritmikus trendvonal grafikonhoz képest, így ha ilyen eszközöket használunk, először végezzünk visszateszteléseket. Ez alól talán egyes kriptodeviza termékek árfolyama lehet kivétel, mivel ezek árfolyamában rövid távon is drasztikus változások állhatnak be.

A bejegyzésben a tradingview. A fenti témához hasonló problémákkal foglalkozunk a Tények és Tévhitek logaritmikus trendvonal Tőzsdéről, Befektetésről című könyvünkben is.

Ha érdekel a téma, kattints ide, és olvass bele a könyvbe! Jogi nyilatkozat: Az oldalon megjelenő tartalom magánvélemény, kérjük ne alapozz rá semmilyen befektetési döntést! Az oldalra felkerülő tartalom kizárólag információs célt szolgál és nincs figyelemmel egyetlen felhasználó befektetési céljaira sem, és nem minősül befektetési tanácsadásnak.

Kevesebb Ez a témakör ismerteti az Office-ban elérhető különböző trendvonal-beállításokat. Ezzel a trendvonal-típussal egyszerű lineáris adathalmazokra illeszkedő regressziós egyenes hozható létre. Az adatok akkor lineárisak, ha az adatpontok többé-kevésbé egyenest alkotnak.

Az itt található információ csak jelzés értékűnek tekinthető, mivel annak pontossága és teljessége nem garantált.

A kereskedési illetve kockázatkezelési döntések meghozatalakor nem javasolt az oldalon található információkra támaszkodni, az elhangzott vélemények és értelmezések előzetes értesítés nélkül bármikor módosíthatóak. Az oldalon található tartalom semmilyen esetben nem minősíthető befektetésre való ösztönzésnek, értékpapírvásárlásra vagy -eladására vonatkozó felhívásnak, még abban az esetben sem, ha valamely befektetési módszerrel kapcsolatos leírás eladás vagy vétel mellett foglal állást!

Hogyan vezet félre a lineáris grafikon a tőzsdén? Miért jobb a logaritmikus skála?

logaritmikus trendvonal A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a Az előbb írtakra tekintettel az oldal üzemeltetője, szerkesztői, szerzői, a kiadó kizárják mindennemű logaritmikus trendvonal az oldalon elérhető információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen 300.

lehetőség vagy közvetett kárért vagy költségért. A weboldalon elérhető előadások, vagy a megvásárolható oktató DVD-k, termékek, tanfolyamok során bemutatott kereskedési rendszereket, kereskedési felületeket az oktatók kizárólag szemléltetési célból használják. Az egyes brókercégeknél elérhető kereskedési rendszerek, platformok demó vagy valós számláinak használata csak szemléltetési, bemutatási célt szolgál a tanfolyam során.

 • Ugye mint tudjuk, van a lineáris és a logaritmikus ábrázolás.
 • A bináris opciók kereskedésének titkai
 • Az adatokhoz Trendvonal választása - Access
 • - lineáris vagy logaritmikus? - portobalaton.hu blogbejegyzés
 • Kevesebb Megjegyzés: Szeretnénk, ha minél gyorsabban hozzáférhetne a saját nyelvén íródott súgótartalmakhoz.
 • Gazdбsz - 1. йvfolyam
 • logaritmikus trendvonal - meghatározás - magyar

Nem javasoljuk tehát, hogy a brókercég-választási döntését befolyásolja az, hogy a tanfolyam során, mely brókercégek rendszerét használják oktatóink. Új tartalmak Mit kapsz tőlünk, ha feliratkozol? Tények és Tévhitek könyv Ismerd meg a befektetésssel, részvényvásárlással kapcsolatos összefüggéseket.