A bináris opciók betiltásának CFD kereskedés korlátozásának okai

Opciók összeomlása

Új tartalmak

Márton Szilárd, befektetési igazgató Az elmúlt év leggyorsabb piaci összeomlása Az idén látott piaci összeomlás lényegesen gyorsabb volt, mint bármi, amit az elmúlt évben láthattunk. Mint tudjuk, a gyors ármozgás az opciók nyelvére lefordítva magas realizált volatilitási mutatót eredményez, ami egy öngerjesztő eladási hullámot generált a piacon.

opciók összeomlása

Sok portfóliómenedzser a kezelt portfóliók kockázati szintjét szórását egy előre meghatározott kockázati sáv szintjén kell tartsa, vagy azon befektetők esetében ahol ez nem előírás, a legtöbb esetben szintén van egy kockázati küszöb, amit átlépve automatikus pozíció csökkentés és eladás következik. Tehát, ahogy elszabadultak a realizált volatilitási mutatók, úgy egyre több részvényt kellett eladni, ami további eséshez és további eladási ciklusokhoz vezetett.

Ezen eladási hullámok mentén a piac annyit esett, hogy sok intézményi befektető elérte a veszteségküszöbét, ahonnan további eladásokra volt rákényszerítve, tovább fűtve az ördögi kört.

opciók összeomlása

Ez tehát mondhatni egy jól megszervezett kényszer kamikaze opciók összeomlása volt a szigorú kockázatkezelési szabályoknak megfelelni akaró intézményi befektetőknek. Ray Dalio és a Risk Parity alapok szerepe A fent leírt öngerjesztő folyamat természetesen a korábbi piaci pánikok idején is jelen volt, ez nem egy új jelenség, viszont a kényszereladások aránya most lényegesen nagyobb volt. Az elmúlt évtizedben nagy népszerűségnek örvendtek a risk parity befektetési stratégiák, aminek a fő propagálója a világ legnagyobb hedge fund-jának, a Bridgewater Associates-nek az alapítója, Ray Dalio volt.

Modern vállalati pénzügyek

Most nem lett igaza, de tény, hogy a risk opciók összeomlása stratégiáknak nem a nagyobb cash arány, hanem a további eszközárinfláció felelt volna meg. Az elmúlt évben a Bridgewateren kívül egyre több hedge fund alkalmazott hasonló stratégiát és nőt gigantikus méretre, mint például az AQR, aki egymaga milliárd dollárt kezel, de a világ legnagyobb alapkezelő konglomerátuma a BlackRock is több száz milliárd dollárnyi eszközt kezel hasonló stratégiákban.

Covid-kutatás: ellentétes vélemények

A as válságot követően összességében több ezer milliárd dollárt öntöttek hasonló stratégiákba a befektetők. Ezeket a trilliárdokat tőkeáttétellel tovább duzzasztva, általában statikus eszközkorrelációs modellek alapján de legalább is a valóságnál kevésbé dinamikus fektették be. A vége az lett, hogy az esés gyorsasága az elmúlt év minden rekordját megdöntötte.

opciók összeomlása

A VIX index idén márciusban végül 83 alatt tetőzött, ami majdnem a as 88 körüli szintnek felel meg és jóval magasabb, mint a es dotcom válság idején, vagy az as dél-kelet-ázsiai és orosz válságkor tapasztalt 60 körüli szintek.

Grafikon 2: Volatilitás index VIX : 11 éves csúcs és 13 éves alj ciklusok az extrém volatilitási szintek közt Forrás: Refinitiv Mi várható ezután? A múlt elemzése mindig könnyebb.

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Kérdés, hogy mi várható ezután? Ez a várakozás egyben azt is feltételezi, hogy nem lesz több egymást követő, visszatérő hulláma a vírusfertőzésnek, amíg a világ egy hatékony oltás hadirendbe állítására vár. Az index március végével extrém félelmet mutatott, azok után, hogy pár héttel korábban semmilyen félelemérzet nem volt a befektetők körében.

  • Az időzítési opció Az, hogy a projekt NPV-je pozitív, nem jelenti azt, hogy ma kell belevágni.
  • Kereskedési opciók kezdőknek

Az extrém félelemszint jó iránytűként szolgált az elmúlt néhány évtizedben a piaci pánik végének meghatározásában. Ez nem jelenti azt, hogy innen V alakban emelkedünk a korábbi csúcsok közelébe, netán azok fölé.

opciók összeomlása

Egy-két hete még gyakran hallhattuk, hogy sok elemző és politikus V alakú gazdasági kilábalásra számít. Tény, hogy a jegybankok és politikusok most sokkal gyorsabban reagáltak a gazdasági veszélyre, mint ban.

opciók összeomlása

Napok alatt trilliárd dollárnyi likviditási csomagokat üzemeltek be, ami átmenetileg megállította az akut likviditási hiányt. Ezzel a témával még külön cikkben fogok foglalkozni. Piaci szempontból egy ilyen erőteljes és gyors esést komplex piaci aljépítés szokott követni magas, százalékos volatilitási sávval.

opciók összeomlása

Ahogy korábban említettem, opciók összeomlása reálgazdasági normalizálódástól a legtöbben V alakot várnak ami egyre valószínűtlenebbde ha tegyük fel így is lesz, V alakú emelkedés ritkán fordul elő a részvénypiacokon ilyen új befektetési platform VIX változás követően.

Egyébként, az emelkedés eddig V alakú a részvénypiacokon. A mostani látszólagos opciók összeomlása szerintem, nem egy jó beszállási lehetőséget, hanem rossz kockázat-nyereség szintet jelent annak, aki most akar részvényt venni. Ennek fényében még várnék a részvény és egyéb magasabb hozamú eszközök vásárlásával, opciók összeomlása következő visszaesésig, aminek a korábbi aljhoz képest magasabb szinten kell konszolidációt mutatni ahhoz, hogy ne a medvepiac következő felvonásába fektessünk be.

  • Jön az összeomlás a tőzsdéken?
  • Minősítéssel felülvizsgálja a legjobb bináris opciókat