A farsang nemcsak a vidám jelmezekről és a mulatságokról szól, hanem az asztalra kerülő finomságokról is. Ha idén te szeretnél valami különlegességgel előrukkolni, de nincs időd bonyolult receptekre, akkor jó helyen jársz. Összegyűjtöttünk néhány egyszerű, mégis látványos édességet, amikkel garantáltan sikert aratsz a farsangi bulikon.
A klasszikus fánk egyszerűen
A farsang elmaradhatatlan édessége a fánk. Ha nincs időd órákig keleszteni a tésztát, próbáld ki a gyorsabb változatot, amit joghurttal készíthetsz el.
Hozzávalók:
- 250 g natúr joghurt
- 2 tojás
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 200 g liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
- Keverd össze a joghurtot, a tojásokat, a cukrot és a vaníliás cukrot.
- Add hozzá a lisztet és a sütőport, majd keverd simára.
- Forrósítsd fel az olajat, és kanállal adagold bele a tésztát.
- Süsd a fánkokat aranybarnára, majd szedd ki őket papírtörlőre.
- Porcukorral vagy lekvárral tálald őket.
Színes farsangi muffinok
Ha valami vidám és színes édességre vágysz, a muffin tökéletes választás. Gyorsan elkészül, és rengeteg módon variálhatod.
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 150 g cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 2 tojás
- 100 ml tej
- 100 ml olaj
- ételfesték vagy színes cukorka
Elkészítés:
- Keverd össze a száraz hozzávalókat egy tálban.
- Egy másik edényben dolgozd össze a tojásokat, a tejet és az olajat.
- Öntsd össze a két keveréket, és keverd simára.
- Add hozzá az ételfestéket vagy a színes cukorkát.
- Kanalazd a tésztát muffinpapírral bélelt formákba, és süsd 180 °C-on 20-25 percig.
Nutellás palacsintatekercsek
Egy farsangi buli slágerének ígérkeznek ezek az egyszerű, mégis ellenállhatatlan palacsintatekercsek. A titok a töltelékben rejlik.
Hozzávalók:
- 200 g liszt
- 2 tojás
- 300 ml tej
- 1 csipet só
- Nutella vagy más mogyorókrém
- színes cukordara
Elkészítés:
- Készíts hagyományos palacsintákat a hozzávalókból.
- Kend meg mindegyiket Nutellával, majd szorosan tekerd fel.
- Vágd őket kisebb darabokra, és szórd meg színes cukordarával.
Farsangi linzervarázs
A linzertészta mindig jó választás, hiszen egyszerű elkészíteni, és bármilyen formára szaggathatod. Farsangra válassz bohókás, vidám mintákat!
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 150 g vaj
- 100 g porcukor
- 1 tojássárgája
- 1 csipet só
- lekvár a töltéshez
Elkészítés:
- Morzsold össze a lisztet a vajjal.
- Add hozzá a porcukrot, a tojássárgáját és a sót, majd gyúrd össze a tésztát.
- Nyújtsd ki, és szaggass belőle különböző formákat.
- Süsd 180 °C-on 10-12 percig, majd ragaszd össze lekvárral a párokat.
Zárd az estét édességgel!
A farsangi sütemények elkészítése nemcsak finom eredménnyel jár, hanem igazán szórakoztató is lehet. Bátran vond be a családot vagy a barátokat a sütésbe, hiszen együtt még élvezetesebb lesz a készülődés. Az így készült finomságok garantáltan mosolyt csalnak mindenki arcára, és feldobják a farsangi hangulatot!