Pastel de nata – portugál krémes csoda, amit neked is ki kell próbálnod

Ha jártál már Portugáliában, biztosan találkoztál ezzel az aranybarna, ropogós tésztájú, selymes krémmel töltött apró süteménnyel, amely szinte minden sarkon kapható. A pastel de nata (ejtsd: „pasztel de náta”) nemcsak az egyik legismertebb portugál édesség, hanem egy valódi kulináris kincs, amely évszázados múltra tekint vissza. De mi a titka ennek az ellenállhatatlan finomságnak?

A történelem íze – hogyan született meg a pastel de nata?

A pastel de nata története egészen a 18. századig nyúlik vissza, amikor is a portugál kolostorokban élő szerzetesek és apácák készítették először. Akkoriban a mosodákban és a ruhatisztításnál rengeteg tojásfehérjét használtak a ruhák keményítéséhez, a maradék sárgájával pedig nem akartak pazarolni. Így született meg a krémes, édes töltelékkel készített sütemény, amelynek receptjét generációról generációra továbbadták.

A leghíresebb pastel de nata Lisszabonban, a Belém negyedben található Pastéis de Belém cukrászdában kapható. A legenda szerint itt őrzik az eredeti receptet, amelyet csupán néhány ember ismer a világon.

Mi kell a tökéletes pastel de nata elkészítéséhez?

Ha szeretnéd otthon is kipróbálni ezt a portugál különlegességet, akkor nincs szükséged bonyolult alapanyagokra. A legfontosabbak:

  • leveles tészta (ha házilag készíted, még finomabb lesz!)
  • tojássárgája
  • cukor
  • tejszín vagy tej
  • liszt
  • vanília és citromhéj a tökéletes ízharmóniához

A siker kulcsa a megfelelő állag elérése: a tészta legyen könnyű, réteges és ropogós, a töltelék pedig selymes, de mégis kissé karamellizálódott a tetején.

Hogyan készítsd el otthon?

Bár az igazi pastel de nata készítése némi türelmet igényel, egy kis odafigyeléssel te is elkészítheted ezt az ikonikus süteményt.

  1. Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra, és bélelj ki egy muffinformát leveles tésztával.
  2. Készítsd el a krémet: forrald össze a tejet (vagy tejszínt) a cukorral, citromhéjjal és vaníliával, majd keverd hozzá a lisztet és a tojássárgáját.
  3. Töltsd meg a tésztakosárkákat, de ügyelj arra, hogy ne töltsd túl őket, mert sütés közben a krém kissé fel fog emelkedni.
  4. Süsd 15-20 percig, vagy amíg a teteje karamellizálódik és enyhén barnás foltok jelennek meg rajta.
  5. Szórj rá fahéjat és porcukrot, majd élvezd az igazi portugál ízeket!

Hogyan érdemes fogyasztani?

A pastel de nata legfinomabb melegen, amikor a tészta még ropogós, a krém pedig lágy és selymes. A portugálok gyakran eszpresszóval vagy galãóval (hosszú kávé tejjel) fogyasztják, és egy csipetnyi fahéjat szórnak a tetejére az extra ízélményért.

Ha egyszer megkóstolod ezt az ellenállhatatlan süteményt, biztosan beleszeretsz! Akár otthon sütöd meg, akár egy lisszaboni cukrászdában kóstolod meg, a pastel de nata az az édesség, amely örökre rabul ejt.