Ha jártál már Portugáliában, biztosan találkoztál ezzel az aranybarna, ropogós tésztájú, selymes krémmel töltött apró süteménnyel, amely szinte minden sarkon kapható. A pastel de nata (ejtsd: „pasztel de náta”) nemcsak az egyik legismertebb portugál édesség, hanem egy valódi kulináris kincs, amely évszázados múltra tekint vissza. De mi a titka ennek az ellenállhatatlan finomságnak?
A történelem íze – hogyan született meg a pastel de nata?
A pastel de nata története egészen a 18. századig nyúlik vissza, amikor is a portugál kolostorokban élő szerzetesek és apácák készítették először. Akkoriban a mosodákban és a ruhatisztításnál rengeteg tojásfehérjét használtak a ruhák keményítéséhez, a maradék sárgájával pedig nem akartak pazarolni. Így született meg a krémes, édes töltelékkel készített sütemény, amelynek receptjét generációról generációra továbbadták.
A leghíresebb pastel de nata Lisszabonban, a Belém negyedben található Pastéis de Belém cukrászdában kapható. A legenda szerint itt őrzik az eredeti receptet, amelyet csupán néhány ember ismer a világon.
Mi kell a tökéletes pastel de nata elkészítéséhez?
Ha szeretnéd otthon is kipróbálni ezt a portugál különlegességet, akkor nincs szükséged bonyolult alapanyagokra. A legfontosabbak:
- leveles tészta (ha házilag készíted, még finomabb lesz!)
- tojássárgája
- cukor
- tejszín vagy tej
- liszt
- vanília és citromhéj a tökéletes ízharmóniához
A siker kulcsa a megfelelő állag elérése: a tészta legyen könnyű, réteges és ropogós, a töltelék pedig selymes, de mégis kissé karamellizálódott a tetején.
Hogyan készítsd el otthon?
Bár az igazi pastel de nata készítése némi türelmet igényel, egy kis odafigyeléssel te is elkészítheted ezt az ikonikus süteményt.
- Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra, és bélelj ki egy muffinformát leveles tésztával.
- Készítsd el a krémet: forrald össze a tejet (vagy tejszínt) a cukorral, citromhéjjal és vaníliával, majd keverd hozzá a lisztet és a tojássárgáját.
- Töltsd meg a tésztakosárkákat, de ügyelj arra, hogy ne töltsd túl őket, mert sütés közben a krém kissé fel fog emelkedni.
- Süsd 15-20 percig, vagy amíg a teteje karamellizálódik és enyhén barnás foltok jelennek meg rajta.
- Szórj rá fahéjat és porcukrot, majd élvezd az igazi portugál ízeket!
Hogyan érdemes fogyasztani?
A pastel de nata legfinomabb melegen, amikor a tészta még ropogós, a krém pedig lágy és selymes. A portugálok gyakran eszpresszóval vagy galãóval (hosszú kávé tejjel) fogyasztják, és egy csipetnyi fahéjat szórnak a tetejére az extra ízélményért.
Ha egyszer megkóstolod ezt az ellenállhatatlan süteményt, biztosan beleszeretsz! Akár otthon sütöd meg, akár egy lisszaboni cukrászdában kóstolod meg, a pastel de nata az az édesség, amely örökre rabul ejt.